Δευτέρα, Αυγούστου 28, 2006

Σαρανταπέντε μάστοροι και ένας Πρωτομάστορας!

Εντάξει! Η παράδοση είναι παράδοση και το δημοτικό τραγούδι του γεφυριού της Άρτας καθώς και παραλλογές του αντανακλούν και τις δυσκολίες του εγχειρήματος...

Σαράντα πέντε μάστοροι κι εξήντα μαθητάδες γιοφύριν εθεμέλιωναν στης Άρτας το ποτάμι.Ολημερίς το χτίζανε, το βράδυ εγκρεμιζόταν.Μοιρολογούν οι μάστορες και κλαιν οι μαθητάδες."Αλίμονο στους κόπους μας, κρίμα στις δούλεψές μας,ολημερίς να χτίζουμε, το βράδυ να γκρεμιέται."Πουλάκι εδιάβη κι έκατσεν, αντίκρυ στο ποτάμι,δεν εκελάηδε σαν πουλί, μηδέ σα χελιδόνι,παρά εκελάηδε κι έλεγε ανθρώπινη λαλίτσα:" αν δε στοιχειώσετε άνθρωπο, γιοφύρι δε στεριώνεικαι μη στοιχειώσετε ορφανό, μη ξένο, μη διαβάτη,παρά του πρωτομάστορα την όμορφη γυναίκα,που έρχεται αργά τ' αποταχύ και πάρωρα το γιόμα."Τ' άκουσ' ο πρωτομάστορας και του θανάτου πέφτει.Πιάνει, μηνάει της λυγερής με το πουλί τ' αηδόνι.Αργά ντυθεί, αργά αλλαχτεί, αργά να πάει το γιόμα,αργά να πάει να διαβεί της Άρτας το γιοφύρι.Και το πουλί παράκουσε κι αλλιώς επήγε κι είπε:"Γοργά ντύσου, γοργά άλλαξε, γοργά να πας το γιόμα,γοργά να πας και να διαβείς της Άρτας το γιοφύρι."Να τηνε κι εμφανίστηκε από την άσπρη στράτα.Την είδ' ο πρωτομάστορας, ραγίζεται η καρδιά του.Από μακριά τους χαιρετά κι από κοντά τους λέει:"Γειά σας χαρά σας μάστοροι και σεις οι μαθητάδες,μα τι έχει ο πρωτομάστορας και είναι βαργομισμένος;""Το δαχτυλίδι του 'πεσε στην πρώτη την καμάρακαι ποιός να μπει και ποιός να βγει, το δαχτυλίδι να 'βρει;""Μάστορα, μην πικρένεσαι κι εγώ να πά' σ' το φέρω,εγώ να μπω, εγώ να βγω, το δαχτυλίδι να 'βρω."Μηδέ καλά κατέβηκε, μηδέ στη μέση πήγε."Τράβα καλέ μ' τον άλυσο, τράβα την αλυσίδα,τι όλον κόσμο ανάγειρα και τίποτας δεν βρήκα."Ένας πηχάει με το μυστρί κι άλλος με τον ασβέστη,παίρνει κι ο πρωτομάστορας και ρίχνει μέγα λίθο."Αλίμονο στη μοίρα μας, κρίμα στο ριζικό μας!Τρεις αδερφάδες ήμαστε κι οι τρεις κακογραμμένες.Η μια 'χτισε το Δούναβη κι η άλλη τον Αφράτηκι εγώ η πιο στερνότερη της Άρτας το γιοφύρι.Ως τρέμει το καρυόφυλλο, να τρέμει το γιοφύρικι ως τρέμουν τα δεντρόφυλλα, να πέφτουν οι διαβάτες.""Κόρη, το λόγον άλλαξε κι άλλη κατάρα δώσε,που 'χεις μονάκριβο αδελφό, μη λάχει και περάσει."Κι αυτή το λόγον άλλαξε κι άλλη κατάρα δίνει."Αν τρέμουν τ' άγρια βουνά, να τρέμει το γιοφύρικι αν πέφτουν τ' άγρια πουλιά, να πέφτουν οι διαβάτες,'τί έχω αδερφό στην ξενιτιά, μη λάχει και περάσει.

Αλλά από την δυσκολία της κατασκευης μέχρι 45 μάστοροι , 60 μαθητάδες και καμιά 150 βοηθοί να μη μπορούν να κάνουν κάτι καλύτερο υπάρχει μεγάλη απόσταση. Αμ κι αυτός ο πρωτομάστορας;
Ρε παλικάρια σφάξτε κανένα κόκκορα, ξέρω κι εγώ. Τόσα πρόβατα κατσίκια και γελάδια έχει η Άρτα. Τη γυναίκα του Πρωτομάστορα θυσιάσατε που ήταν και και μια από τις πιο ωραίες γυναίκες της εποχής; Ε όχι..

Ξεφτίλα Μαστόρια!

2 Comments:

Blogger Adomiel said...

Αχ, αυτά τα βάθη της ελληνικής επαρχίας... :-p

Ξεφτίλες τα μαστόρια, μάστορα... Συμφωνώ και επαυξάνω...!

2:15 π.μ.  
Blogger fotoartgr said...

Μα δεν μπορώ, πονάει η καρδιά μου όποτε περνάω από απέναντι και το κοιτάω, να σκέφτομαι την ομορφιά με το τεράστιο ψυχικό μεγαλείο, θαμμένη στα θεμέλια... στο κάτω κάτω η Ήπειρος έχει ωραιότερα γεφύρια από δαύτο!!!

2:34 π.μ.  

Δημοσίευση σχολίου

<< Home